Kateřina Kocourková a Šimon Tóth – DVA DOMY

Trvanie výstavy: 3/12/2022 – 6/1/2023

Kurátorka: Jana Farmanová

Vernisáž: 3.12.2022 o 10.00

Otvorené: štvrtok- nedeľa: 12.00-17.00

„čo pre nás znamenajú domovy

čo pre ne znamenáme my

čo z nich robí nás

a čo sme my

kde je doma

a kedy to je

odkedy

na ako dlho“…

Mirka Ábelová

Výstava predstavuje práce Kateřiny Kocourkové (*1995) a Šimona Tótha (*1997), obaja boli moji ”prváci” na Akadémii umení v Banskej Bystrici, rast oboch som zo záujmom na škole pozorovala, pretože už od prvého ročníka boli obaja veľmi talentovaní a tvrdohlaví vo svojej vízii, ale tiež pripravení posúvať svoje limity a schopnosti. Dôvodom spoločnej výstavy nie je spoločné školské prostredie, ale ich maľba a to kým sú dnes. Čo tieto dva maliarske svety spája, čo ich robí v pretlaku vizuálných obrazov s ktorými som ako umelkyňa a tiež pedagogička takmer denne konfrontovaná inými? Okolo mňa je pretlak obrazov a maliarských vyjadrení, v mnohom sa príliš podobajú, v mnohom sa na niekoho podobajú a mnohým aj chýba to, čo efemérne nazývam uveriteľnosť a emócia. Maľba akoby sa stávala cirkusovým predstavením v snahe zaujať za každú cenu.

Maľba Kateřiny a Šimona je iná, nehľadá rýchle skratky ani nechce šokovať v témach, ich maľba je pre mňa uveriteľná lebo sú napojení na zdroj svojej osobnosti a preto jej verím. Ako Kateřina, rovnako Šimon pracujú s maľbou v jej dominantných a základných výrazových prostriedkoch, ktorými sú farba, štruktúra, svetlo a kompozícia. U oboch sú to obrazy, ktoré fungujú aj bez silného príbehu. Fungujú priamo, vizuálne, tak, ako má dobrá maľba fungovať. Zároveň tieto ich kolekcie predstavujú vo svojom poňatí pre mňa víziu domu – domova. Preto text uvádzam urývkom básne z knihy Dom a túto výstavu by som rada pomenovala rovnako, alebo skôr ako DVA DOMY.

Na “Dom” v ponímaní Kateřiny sa musíme pozerať akoby z večnosti, či vzdialenosti, ktorú predstavuje strata. Príbeh jej malieb je hlboký a predstavuje hľadanie súvislostí a zmätku po tragickej smrti priateľov z čias vstupu do dospelosti. Vidíme partiu chlapcov, ktorých telesné “zjavenia” Kateřina na svojich plátnach maľuje, komponuje a hľadá formu pre tých čo odišli. Hlboko vo svojich asociáciach aj s fotografickým archívom ich maľuje v situáciách spolupatričnosti, ale tiež samoty a smútku, ktoré sú aj jej emóciou, pretože už sa to stalo. Smútok aj úsilie dať formu “prázdnu” je vyjadrením jej srdca ako aj vizualizáciou niekoho kto náhle stratil domov, dom svojho mladého života. Akoby spadol jeden dom, ktorý obývala partia ešte takmer detí z Hané. Jej plátna sú aj bez príbehu, ktorý bol impulzom k ich vzniku esenciálnou maľbou, Kateřina sa nebojí farieb ani silných emocií, ktoré na nás prostredníctvom nich prenáša.

Šimonov “Dom” je utajený vo svojom prvom impulze a hoci je bez prítomnosti človeka, tú prítomnosť vehementne cítime a čítame na úrovni maľby. Jemnosť s akou Šimon pracuje vo vrstvách, farebnosť, ktorá evokuje staré talianske omietky, vyhmatanosť, za ktorou cítime čas aj človeka, jeho prežívanie, premýšľanie, jeho osobný príbeh, jeho hľadanie a nachádzanie v podobe obrazu, ktorý dostal celkom reálne telo. Šimon je pre mňa z kategórie umelcov majúcich schopnosti z obrazu uberať až na podstatu kedy dokonale platí, že menej je viac . Ale nie je to iba premyslená usporiadanosť, práve naopak, neha sa vyplaví na povrch v podobe tak očarujúcej až si pomyslím „akoby boli farebné vrstvy nadýchané”. Opäť čistá esencia maľby.

Jana Farmanová, kurátorka

Šimon Tóth (*1997) Košice, bakalárske štúdium absolvoval  v rokoch 2017-2021  na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici v Ateliéri STARTUP u docenta Jána Triašku, aktuálne je študentom v magisterskom stupni, Voľné výtvarné umenie.

Výber skupinových výstav: 2022 „Okraje“ Young Art Exhibition POKOJE, Barokový palác, Praha, Česká republika, Tvortvortvor, Festival mladého umenia, Sečovce, 2021 Rôzne formy fluidity, Rozkvet Gallery Banská Bystrica, 2020 Periférne videnie, Pistoriho palác, Bratislava.

Kateřina Kocourková (*1995) Plumlov, Česká republika, študovala na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Bakalárske štúdium 2017-2019 absolvovala v Otvorenom ateliéri maľby u Rastislava Podobu, v 2019 – 2020 v Ateliéri STARTUP u docenta Jána Triašku. Magisterský stupeň v rokoch 2020 – 2022 absolvovala rovnako v Ateliéri STARTUP u docenta Jána Triašku. V roku  2019 absolvovala študijný pobyt na Akadémii umení v Gdansku, Poľsko (profesor Krzystof Gliszczyńsk). Za svoju diplomovú prácu s názvom Revitalizácia odpadu dostala v roku 2022 cenu dekana.

Samostatné výstavy:  2016 Rozhraní, Galerie W7, Olomouc, Česká republika. Výber skupinových výstav: 2021 Rôzne formy fluidity, Rozkvet galéria, Banská Bystrica, 2020 Periférne videnie, Pistoriho palác, Bratislava, 2020 Mladé kone 100×70=12, Koniareň, Trebišov, Zrní, Galerie Sýpka, Valašské Meziříčí, Česká republika, Pankumenta, ONLINE EXHIBITION, Berlin, Nemecko, Neskákať pod vlak, Stanica Nitra, Nitra, Pod zemou, Laboratórium výrobné družstvo, Banská Bystrica, Artist on the move, Akedémia umení Gdansk, Poľsko,  2017 Start V., Metro, 70, Prostějov.